Szabadidő magazin - Alexandra Étterem és Borkalauz 2009
Szabadidő magazin

Alexandra Étterem és Borkalauz 2009

2009. július 11. 21:32 | Tausz Anikó

Kifőzde vagy luxusétterem, a vendég mindenhol jóízű ételeket és udvarias kiszolgálást remél.

 

Az Alexandra Kiadó másodízben jelenteti meg étterem-és borkalauzát. Iránytűként kívánja informálni a nagyközönséget a hazai éttermek jellegéről, kínálatáról. A könyv a tavalyi kiadáshoz hasonlóan a GaultMillau kalauz 20 pontos rendszerét vette alapul, a tesztelők soraiban világhírű szakemberek is közreműködtek. A tesztelés során az alábbi szempontokat vették figyelembe:

-az alapanyag minősége, frissessége, szezonalitása,

-elkészítésének módja

-az ételek harmóniája, eredeti ízek megőrzése, alkotóelemek aránya és összhatása,

-az étterem személyisége, kreativitás,

-teljesítmény megbízhatósága, állandósága

-ár és érték aránya.

Az első rész több mint 1200 étterem és vendéglő címét és elérhetőségét tünteti fel. A továbbiakban közel 250 étterem ismertetése következik, alapos részletezéssel. Áttekintést nyújt minden értékelt vendéglátó-ipari egység adatairól, a hitelkártya elfogadó helyekről, az előzetes asztalfoglalás követelményéről, feltűnteti a tulajdonos vagy a konyhafőnök nevét, a férőhelyek számát, a nyitvatartási időt, a jellegzetes ételek, valamint egy háromfogásos menü árarányait.

Ezután az értékelés veszi át főszerepet. Vizsgálták az atmoszférát, a külső belső kialakítás stílusjegyeit. Ezután a konyha bemutatása következik, majd a tesztelt ételsor részletes leírása. Külön tüntetik fel a borkínálat színvonalát, valamint a felszolgálás milyenségét.

A még értékelhető minőséget nyolc pontban szabták meg. Egy 19-20 pontos étterem már a világ legjobbjaihoz sorolható. Ezt a minősítést itthon nem teljesítették, 2009 legjobb magyarországi étterme a 15 pontot elért, budapesti Costes Restobar lett. A top-lista tizenkét vendéglátóhelyet tartalmaz a fővárosban és vidéken.

Számos étterem és vendéglő azonban a legalsó ponthatárt sem érte el. Az okok hátterében sok minden állhat. Az alapanyagok kifogásolható minősége, a hiányos szaktudás, a szegényes italválaszték, vagy a hanyag kiszolgálás? A kérdésre a szakmának kell megadnia a választ.

A zárófejezet a borkalauz. Itt a borok és birtokok értékelését adják, Észak- és Dél- Pannónia, a Balaton vidék, Eger, Tokaj jellegzetes pincészeteit, borkínálatát mutatva be. A kötet végén térképek segítik az eligazodást.

 A hazai fogyasztó is igényli a magas színtű vendéglátást. Az étterem és borkalauz tanúsága szerint egyre bővül azon lehetőségek száma, ahol a vendég ma már minőségi szolgáltatásra számíthat.

 

 

Fotósarok