Szabadidő magazin - Életmód tanácsok Húsvétra
Szabadidő magazin

Életmód tanácsok Húsvétra

2011. március 22. 20:44 | dr.Szigethy Emma Phd

Ötletek a háztartások számára

 

Március a kikelet hónapja, a tavasz beköszöntének ideje. Régi magyar neve Böjtmás hava.

A kikeletre és a húsvéti ünnepekre készülve ráfér házunkra, lakásunkra a nagytakarítás, a rendrakás. Csak úgy, mint az ősz beköszöntével, tavasszal is át kell nézni a polcainkat. Mindenekelőtt a spájzot, a szekrényeket, a hűtőszekrényt.

A polcokat le kell tisztítani, a rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket át kell vizsgálni, nem ment-e bele zsizsik, moly, át kell válogatni a babot, a krumplit, a hagymát. Az üvegeket el kell mosni, szárazra törölni, csak akkor rakjuk vissza a fűszereket, a magokat.
Tipp: átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, az üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet. Ugyan így tehetünk a naponta használt lisztbe, piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.

Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.
A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, használjuk el, fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben. 
Tipp: Ecetes vízzel mossuk el a dobozokat, töröljük át a hűtőpolcokat. A hűtőszekrényben egy kicsi tálkán helyezzünk el szódabikarbónát, megszünteti az esetlegesen keletkező szagokat.

S ha már a rendrakásnál tartunk, következhetnek a ruhás-és cipő-szekrények. A téli ruhákat és cipőket csak tisztán, szárazon rakjuk el. A cipőket sámfázzuk ki, ha más nincsen, akkor újságpapírral, ezáltal megtartják a formájukat, és kenjük be parafinnal, hogy ne száradjanak ki. Az elővett tavaszi, nyári holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly.
Tipp: a szekrénybe tett ruhák közé - amelyiknek van, annak a zsebébe is- tegyünk néhány szem szegfűszeget és/vagy néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok.

 Húsvéti vásárlás, sütés-főzés

Ügyelünk arra, hogy hol, mit teszünk a kosarunkba. Törekedjünk a számunkra már jól ismert üzletekből, jó minőségű alapanyagokat beszerezni. Figyeljünk a termékek minőség-megőrzési idejére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk. Ha szükséges, szemüveget, nagyítót is vigyünk magunkkal, hogy a csomagolásokon az apró betűket is el tudjuk olvasni.

Tanács: szóljunk az üzlet vezetőjének, írjunk a vásárlók könyvébe, ha azt tapasztaljuk, hogy megkárosítanak bennünket, vagy nem megfelelő a bolt tisztasága, higiénés kötelezettsége.

 

A húst elkülönítve vigyük haza a többi élelmiszertől, és a megvásárolt ételeket is elkülönítve tároljuk a hűtőszekrényben.

Tiszta konyhában és tiszta eszközökkel dolgozzunk. A nyers húst és a zöldséget ne ugyan azon a deszkán és ne ugyan azzal a késsel aprítsuk. A hússal érintkezett eszközöket, pl. a vágódeszkát, a kést, azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben. A nyersanyagokat elkészítés előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, és igyekezzünk minél hamarabb feldolgozni!

Fotósarok