Szabadidő magazin - A fogyasztók biztonságáért
Szabadidő magazin

A fogyasztók biztonságáért

2011. április 22. 9:20 |

A húsvéti élelmiszer ellenőrzések összegzése.Sós teasütemények az ünnepi asztalra.

A szakhatóságok fozottan ellenőrizték húsvét alkalmából az élelmiszereket, az előállító üzemeket, boltokat. A húsvéti ellenőrzés részeredménye szerint javulás mutatkozik mutatkozik az előző évhez képest. Csökkent a feketegazdaság, a forgalomból kivont termékek aránya, valamint kevesebb a hiányosság is, mint 2010-ben.

A húsvéthoz közeledve az élelmiszerek elállítási feltételeit, minőségét ellenőrzték a szakhatóságok. Ennek során a húskészítményeket, a vágóhidakat, tojáscsomagoló üzemeket és édesipari termékeket előállító létesítményeket vizsgáltak. Az eredményekről Kecskeméten a Fornetti gyárban sajtótájékoztató keretében számoltak be az illetékesek. Bács-Kiskun a legtöbb mezőgazdasági terméket előállító megye.

Dr. Kardeván Endre, államtitkár, országos főállatorvos, elmondta, hogy 2780 ellenőrzést végeztek, 152 esetben figyelmeztettek, 115 esetben pedig bírságot szabtak ki, 8,6 milliós értékben. Kevesebb hiányosságot találtak, mint tavaly.

Az ellenőrzések során mindössze az előállított termékek 1%-át vonták ki a forgalomból, ami szintén javuló tendenciát mutat az elmúlt évhez képest, hangsúlyozta dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke.

Január elseje óta a területi közigazgatást a kormányhivatal látja el, amelynek része az élelmiszer-biztonsági lánc is, ami most végezte első nagyobb ellenőrzését a húsvéti élelmiszer-ellenőrzés kapcsán, mondta el Dr. Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal megbízottja.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság részéről dr. Fülöp Zsuzsanna szóvívő szintén javuló eredményekről számolt be. A jogsértések, a fogyasztók megkárosítása szempontjából főleg a nagyárúházakra terjedt ki a vizsgálódás. Az akciós árak és a csomagolóanyagok indokolatlan felszámolása terén akadtak hiányosságok, de vásárlói jogsértés, termék megjelölés terén semmilyen probléma nem merült fel.

A sajtótájékoztatón bemutatásra került a Fornetti kecskeméti gyárában nemrégiben saját fejlesztésű, informatikai alapú termékminősítő rendszer . A szenzorok ellenőrzik a tészta fizikai paramétereit, a termékben lévő alapanyagok súlyát, páratartalmát, a maghőmérsékletet és a különböző készültségi állapotot is a termékek biztonsága és kiváló minősége érdekében.  A sajtótájékoztató résztvevői megtekinthették a Fornetti sütő-laboratóriumát.

Palásti József a Fornetti Franchise alapító tulajdonosa kiemelte, hogy a húsvétra megjelenő új termékek, a sós teasütemények már az új minsőgellenörzési rendszerek  alkalmazásával jutnak el a fogyasztókhoz.

Fotósarok