Szabadidő magazin - Szabadidő Zürichben
Szabadidő magazin

Szabadidő Zürichben

2011. június 22. 11:17 |

Kulináris csábítás. Nyár, napfény, fürdők, 40 strand, 1200 szökőkút.

A zürichi látogatás egyet jelent a legremekebb kulináris élmények megtapasztalásával. A választék kiemelkedő, ínyenc éttermektől kezdve sok száz éves történelmi múltú hagyományos konyhákig mindent megtalálunk a városban. Akár egy régi gyárépületben is elfogyaszthatjuk a vacsoránkat. www.zuerich.com/gastronomy

 

Zürichi klasszikusok

Számos, a tizennegyediktől a tizennyolcadik századig terjedő időszakra oly jellemző céhes ház ma étteremként funkcionál. Híresek a klasszikus stílusban elkészített zürichi specialitásaikról. Egy tál „Zürcher Geschnetzeltes” (borjúragu) lehetne-e finomabb máshol, mint egy nagyszerű, hosszú és eseménydús történelemre visszatekintő céhes házban, mint amilyen például a Zunfthaus zur Zimmerleuten vagy a Zunfthaus zur Waag?

www.zunfthaus-zur-waag.ch / www.zunfthaus-zimmerleuten.ch

 

Szenzációs ízek idilli környezetben

Számtalan étterem kínál mennyei lakomát a szabadban. A kerti teraszokról lélegzetelállító panoráma tárul a városra és a Zürich-tóra. Néhány közvetlenül a víz mellett helyezkedik el – ideális választás lehet a meleg nyári napokon. A festői Óvárosban romantikus belső lombos fák övezte udvarok adnak helyet az éttermeknek, vendéglőknek. Egy ilyen hely maga a paradicsom a város szívében. Nyáron nincs is kellemesebb, mint a szabad ég alatt falatozni. Zürichben minden negyedik étterem terasszal is várja vendégeit.

 

Nyár, napfény és vízi szórakozás

Zürich városa büszkélkedhet a világon a legtöbb nyilvános fürdővel. Nem kevesebb, mint 40 strandja és fedett fürdője van, közülük 18 szabadtéri, beleértve azokat is, amelyek a tavon vagy a folyóparton fekszenek. Ezek a helyek az utóbbi években valóságos szabadidőközpontokká fejlődtek. Napközben a vendégek élvezhetik a vizet, alkonyat után pedig egyes fürdők bárokká alakulnak át, és kulturális programokat kínálnak.

A tavak és a folyók vize a világon a legtisztábbak közé tartozik, a város szökőkútjai ivóvíz minőségű vizet csobogtatnak. Ha megszomjazik Zürichben, nyugodtan ihat a legközelebbi szökőkútból. Majdnem minden sarkon akad egy: összesen 1200 szökőkútjával Zürich világrekorder.

www.zuerich.com/nature

 

Konyhaművészet ínyenceknek

Üdvözöljük az ínyencek paradicsomában. Több mint 40 zürichi éttermet érdemelte ki a Gault Millau pontokat. Az ötcsillagos Dolder Grand Hotelben található az egyik legjobbnak kikiáltott étterem, Heiko Nieder séf 17 Gault Millau pontot és 2 Michelin csillagot gyűjtött be.

Magasan a város felett található a Sonnenberg étterem a FIFA központban, Jacky Donatz konyhájával. Gasztronómiája 15 Gault Millau pontot kapott, és szintén roppant népszerű az ínyencek körében.

 

Zürich egykori ipari területei

Zürich egykori, immár üresen álló ipari területeit fiatal építészek figyelemre méltó módon alakították át. A régi és új izgalmasan keveredik a régi falak között. Egykori rozsdanegyed találkozik kortárs kivitelezéssel és a legkülönbözőbb konyhákkal. A Gnüsserei egy korábbi öntödében található Zürich modern nyugati negyedében, a történelmi Schiffbauhalle, egy korábbi hajógyár raktára a grandiózus háttér a La Salle étteremhez, míg a Rüsterei étterem a Sihlcity papírgyárban található. Ami megmaradt belőle, mint például a 55 méter magas kémény és a hatalmas oszlopok igazán különlegessé teszik a helyszínt. A Juan Costában, a Hürliman épületében, ahol egykor sörfőzés folyt, még mindig érződik a hordók illata.

 

Újító ötletek

Az Amprosium Hiltl – amely 1898-ban nyílt meg Zürichben – volt Európa első vegetáriánus étterme. A vegetáriánus konyha kedvelői a mai napig előszeretettel keresik fel. www.hiltl.ch

 

A világ egyik legeredetibb és gyakran másolt koncepciója – az „étterem a sötétben” – valósult meg a Blinde Kuh megnyitásával. Szagoljon, füleljen, tapintson, bízzon az ízlelőbimbóiban – és rendkívüli kalandban lesz része. Ráadásul teljes sötétségben!
www.blindekuh.ch

 

A Kronenhalle étteremben valamikor a zenészek, színészek, költők és más művészek találkoztak. Néhányuk saját alkotásával fizetett, s ezek még mindig az étterem vagyonát képezik. Ma is népszerű törzshelye a zürichieknek. Vacsorázott már eredeti Chagallok, Picassók és Mirók alatt? www.kronenhalle.ch

 

175 év cukrászat – Sprüngli

175 évvel ezelőtt David Sprüngli, találta ki és fiával, Rudolffal együtt hozta létre a Confiserie Sprünglit. A kicsi cukrászda Zürich óvárosának szívében nemzetközi értelemben is tekintélyes üzletté nőtte ki magát. Ma ez Európa egyik legjobb cukrászdája és Svájc egyik legsikeresebb családi vállalkozása. Az évforduló évében a Confiserie Sprüngli különleges termékekkel és számos eseménnyel szeretné megajándékozni kitartó vásárlóit: arannyal hintett csokoládétortával, ízletes trüffelekkel, különlegesen dekorált édességekkel. 2011. július 16-tól augusztus 20-ig különleges Sprüngli villamos közlekedik Zürich városközpontjában. 

www.spruengli.ch

 

ZürichTEMPTATION csomag

Még sosem volt ilyen vonzó egy hétvége Zürich régiójában. Aki a Zürich Tourismon keresztül két éjszakára foglal szállást hétvégére, ingyen kap egy 50 CHF értékű étteremutalványt, ami nagyszerű lehetőség Zürich kulináris helyszíneinek felfedezésére. Az utalvány az arra kijelölt éttermekben váltható be Zürichben és régiójában. www.zuerich.com/temptation

 

Város állandó mozgásban

Zürich folyamatos változáson megy keresztül. Egyre újabb szállodai beruházások valósulnak meg, jó néhány nyitásra készülődik, mások még a kivitelezés alatt állnak. Így lesz Zürich még vonzóbb célállomás a világ minden tájáról érkező turisták számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotósarok