Szabadidő magazin - Fröccsbusz
Szabadidő magazin

Fröccsbusz

2011. július 6. 19:55 |

Haverok, buli, fröccs.A szóda és bor elegyének története.

 Hajdani Jedlik Ányos „spriccer”-ét Vörösmarty még az 1842. évben másként mentve „fröccs” –re cserélte és ezzel egyben el is indult a bor és a szódavíz ezerféle elegyének története.

A természetesség alapkövetelmény, jó bor, jó szódavízzel, gyöngyöző koktél, ami a hazai beach- eken népszerűségben tuti maga mögé szorítja a mojito-t és ez így van jól, mert a hazai, azért mégis hazai. Mondhatni Hungaricum - ez az ital bizony magyar találmány!

 

Ahogy magyar agy szülte a Fröccsbuszt is, amely a hazai borkultúra különleges és rendkívüli nagykövete is lehetne. Gyanítjuk, hogy lesz is, ha a nyáron a Debreceni pulykafesztiválon kezdett,  a pilismaróti Karasna fesztiválon, illetve Balatonlellén, a Magyarok Világtalálkozóján folytatott sorozat továbbra is ilyen gördülékenyen halad!

 

 

 

 

 

A fröccs

A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes, sőt nem szeszes italkeverékekre is, sőt bizonyos italok egymás utáni fogyasztására, azaz nem a pohárban, hanem a szájban vagy gyomorban való keverésére is.

Német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de azt a fajta magyar változatosságot nem múlják felül, amely a „kultúrital” státuszára emeli a fröccsöt.

A szódavíz története

Elsőként 1767-ben Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot a vízzel. Mivel egy sörfőzde mellett lakott, megfigyelte, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg. Ez a gáz kioltja az égő faforgácsot, ha a közelében gyújtja meg, s eközben a gázelegy alászáll a földre.

Ebből kikövetkeztette, hogy a gáz (szén-dioxid), nehezebb a levegőnél. Otthoni laboratóriumában is előállította a „nehéz levegő”-nek nevezett gázt, majd vízben oldotta és megtapasztalta, hogy ezáltal kellemes ízű folyadék keletkezik.

A angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban Prestleynek kitüntetést adományozott a szódavíz feltalálásáért. Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.

 

 

Fotósarok