Szabadidő magazin - Haluskafesztivál
Szabadidő magazin

Haluskafesztivál

2011. szeptember 7. 19:42 |

Vanyarc színes programmal és étkekkel várja a látogatókat.

 

2011. szeptember 10. szombat

 Program:

9.00              VENDÉGVÁRÁS és a főzőversenyre jelentkezők regisztrálása

10.00            Ünnepélyes megnyitó 
                      Becsó Zsolt Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke

10.00-15.00 Sztrapacskafőző verseny /súťaž vo varení halušiek/
                     /Strapacska Kochwettbewerb/

11.00           FOLKLÓR MŰSOR I./Folklórny program-Folklorprogramme/
                     Fellép: a Kóborzengő zenekar, Komjáthi Anna, Komjáthi Zsófia, 
                     Komjáthi Vera, a püspökhatvani zenekar, 
                     a galgagyörki népdalkör és zenekar

13.00           Haluskaevő verseny

14.00           Madzag Gólyalábas Együttes: Sárkányverő produkciója 

15.00           FOLKLÓR MŰSOR II. /FolklórnyprogramFolklorprogramme/ 
                     Fellép: Alsósztregova (Dolná Strehová, Szlovákia) folklór együttese, 
                     a püspökhatvani Hagyományőrző Együttes, az acsai Zornica Hagyományőrző 
                     Együttes, a csővári Hagyományőrző Együttes, a Lipa Néptáncegyüttes, 
                     a vanyarci Rozmarín Hagyományőrző Együttes

                     Meghívott vendég régió a  BAKONYI SZLOVÁK RÉGIÓ 

A folklór műsor részeként láthatnak népviseleti bemutatót a fellépő csoportok és a főzőcsapatok beöltözött képviselőinek közreműködésével.
Haluskás versek, rigmusok versenye - melyre bárki benevezhet
“ HALUSKÁK TALÁLKOZÓJA” - várjuk a Haluska nevűek jelentkezését
(čakáme ľudí s priezviskom Haluška) 

17.00             A FŐZVERSENY ÉRTÉKELÉSE, DÍJKIOSZTÁS – vyhodnotenie

19.00             “Haluskaszaggató táncház” a Kóborzengő zenekarral


KÍSÉRŐ PROGRAMOK  sprevádzajúce programy 

  • Kézműves Kirakodóvásár /Predaj výrobkov rôznych remesiel /
  • Háztáji Piac- sok finomsággal
  • Kézműves foglalkozások,  játszóház
  • Kosaras körhinta
  • Sétakocsikázás, sétatraktorozás
  • Könyv- és ajándékvásár

 

A program ideje alatt megtekinthető a Viselettörténeti Babamúzeum,
     Tájház és Alkotóház (Vanyarc, Tabán út 9.)

A haluskakészítés receptje:

1 kg meghámozott nyers burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet, attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű galuskához, nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról (lopatkáról) kanállal, vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A haluskák, amelyek megfőttek, feljönnek a víz felszínére és szűrőkanállal kiszedjük őket. Zsírral (régen csak zsírral) vagy olajjal kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze a haluskák. Ezután ízesíthetjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, főtt, áttört krumplival, pirított hagymával, vajaljával, ki mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük túróval, vagy káposztával, az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy töpörtyűt

Régen egy nagy tálba szedték ki (fatálba, cseréptálba, később zománcos tálba), az asztalra tették, körül ülte a család és mindenki kanállal evett belőle. Manapság a túrós, brindzás változatra sokan tejfölt is tesznek. Vanyarcon régen tejfölt nem tettek rá, hiszen a házi túró elég zsíros, gazdag volt. A tejfölt pedig vajköpüléshez, vajkészítéshez használták, nem „pazarolták” a haluska tetejére, mert az anélkül is finom volt.

 

Fotósarok