Szabadidő magazin - Várkerti Vigasságok
Szabadidő magazin

Várkerti Vigasságok

2009. augusztus 19. 23:19 | Tausz Anikó

Szürkemarha-Mangalica Fesztivál Gyulán augusztus 28-30

Augusztus végén harmadik alkalommal kerül megrendezésre Gyulán, a Vár melletti rendezvénytér területén a Várkerti Vigasságok, a Szürkemarha –Mangalica Fesztivál. A főzőversenyekkel, szakmai bemutatókkal, zenei koncertekkel színesített gasztronómiai rendezvény idegenforgalmi szempontból is jelentős esemény.

A programsorozatot sajtótájékoztatón mutatták be. Dr. Róna Iván a Turizmus Zrt. vezérigazgatója a fesztiváloknak a belső turizmusban betöltött szerepére hívta fel a fel a figyelmet. Az esemény- turizmus fontos faktora az idegenforgalomnak. Az idei „Kulturális Turizmus Éve” célkitűzéseihez szorosan kapcsolódik Békés megye gasztronómiai, étkezési- és borkultúrájának bemutatása.

Bora Imre a Várkerti Vigasságok főszervezője legfőbb törekvésüknek nevezte, hogy a programsorozat során a látogatók megismerjék az őshonos magyar állatok húsából készült különleges ételeket, a hungarikum italokat. A nyitónapon a mesterségek lovagrendjének felvonulását követően kerül sor a hivatalos megnyitóra, melyen köszöntőt mond Perjés Klára, Gyula város polgármestere, Domokos László, a Békés megyei önkormányzat elnöke, és dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Mind a három napi programot zenei estek zárják, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, a Váradi Roma Café, az R-GO koncertjei, a Fekete Gyémántok, a Mediterrán, az Ismerős Arcok, a Magna Cum Laude műsora.

A rendezvény másnapján kezdődik a bográcsban készült mangalica ételek főzőversenye. A csapatok számot adhatnak főzőtudományukról, akár egyedi receptek felhasználásával.

A legifjabb korosztályt Nagy Bandó András gyerekműsora várja. A Békés Megyei Jókai Színház művészei két esten is fellépnek.

Vasárnap kerül sor a szürkemarha tokány főzőversenyre. A délelőtt folyamán ételkészítési bemutatót hirdetnek, olimpiai bajnok szakácsmesterek és mesterszakácsok közreműködésével.  A déli órákban Benke Laci bácsi vezényletével már az Óriásbográcsban készül a szürkemarhagulyás. Az itt készült különlegességet mindenki kóstolással tesztelheti.

Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és környéke elnöke, olimpiai bajnok mesterszakács hangsúlyozta, hogy az itt készülő étkekbe kizárólag a megyében termelt nyersanyagok kerülnek felhasználásra. A „boros toros káposzta” készítésében, melyhez egy egész mangalicát használnak, /a fülétől a farkáig minden ízében hasznosítva / szakmunkástanulók is közreműködnek.

Az idei rendezvény a Harruckern Fesztivállal bővül. Az ország legnagyobb szakoktató tanintézményét, a Harruckern János Közoktatási Intézményt Beszterczey Judit kommunikációs menedzser mutatta be. A hallgatók 61 féle szakmát sajátíthatnak el az iskolai oktatás keretében. Eleken panziósokat, falusi vendéglátósokat, pincéreket, szakácsokat, Szabadkígyóson pékeket, cukrászokat képeznek. A szakképzés mellett a szabadidős tevékenységek széles lehetőségeit kínálják, az alapfokú művészetoktatás is a tanterv része. A hallgatók a fesztivál keretében alkalmat kapnak a szakmai bemutatkozásra.

Újdonság idén az Országos Méhészeti Egyesület jelenléte is, mézkóstolók, mézvásár formájában.

Augusztus végén Gyulára várják a rendezők mindazokat, akik szeretnek együtt lenni, jókat enni és kulturáltan szórakozni.

Fotósarok