Szabadidő magazin - Úgy egyél, hogy jól legyél
Szabadidő magazin

Úgy egyél, hogy jól legyél

2011. december 14. 21:05 |

Szemléletváltás a táplálkozásban.

Dr.Filippo Ongaro a rendszerelméletű medicina nemzetközileg elismert szaktekintélye. Könyvét, mely összefoglalja a nutrigenomika, a táplálkozásra vonatkozó legújabb kutatási eredményeket és bemutatja a génkutatás és a modern orvoslás újdonságait, sajtótájékoztatón mutatták be a szerző jelenlétében.

Dr. Ongaro felhívja a figyelmet arra, hogy a külső – életmódunkra, táplálkozásunkra, lelki egészségünkre ható – körülmények sokkal gyorsabban változtak körülöttünk, mint génjeink.

Könyvéből kiderül, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy jelenlegi táplálkozási szokásaink nem követik optimális mértékben génjeink igényeit. Meglepő válaszokat kapunk a mindannyiunkat érdeklő alapvető kérdésekre: hogyan őrizhetjük meg egészségünket és hosszabbíthatjuk meg életünket; milyen életmódot folytassunk; hogyan változtassunk étrendünkön, mit, mikor együnk; hogyan tápláljuk gyermekeinket; mit és hol vásároljunk; hogyan álljunk ellen a fogyasztói társadalom és az élelmiszeripar csábításainak, és hogyan készüljünk fel életmódunk megváltoztatására.

Ongaro szakít az összes diétával, de nem azért, hogy egy újabbat alkosson. Szerinte a diéták csökkenthetik ugyan a kalória bevitelt, de nem fókuszálnak a komplex egészségfejlesztésre és többnyire a rossz szokásaikat és életmódjukat megőrző páciensek nem érnek el érdemi változásokat.

A szerző ezzel szemben a különböző élelmiszerek génkifejeződésre gyakorolt hatását, tápértékét és glikémiás indexét veszi alapul, ebből adódóan újszerű megközelítésben javasol diétás változtatásokat.

Részletesen elemzi a napjainkban egyre gyakoribb ételallergia jelenségét, tárgyalja az egyes táplálékokkal szembeni intolerancia tüneteit, felismerésének és kezelésének módját. Kitér az újszülöttek, csecsemők táplálási rendjének ideális felépítésére.

Az egyes élelmiszerek a szervezetbe jutva jelentős átalakuláson mennek át, és felszívódva szinte minden sejtfunkciót befolyásolhatnak. Ez is azt igazolja, hogy bizonyos betegségek, daganatos elváltozások kialakulása vagy kivédése szorosan összefügg táplálkozásunkkal, étrendünk kialakításával és az élelmiszerek elkészítési módjával.

Bemutatja, miképp vált a természetes táplálék ipari termékké, egyre észrevétlenebbül beférkőzve a sejtjeink által irányított „komputerünk” vezérlő központjába, ezzel szervezetünkben komoly, de bizonyos helyzetekben még nem visszafordíthatatlan károkat okozva.

Szerinte az élelmiszeripari nagyvállalatoknak CSR programok helyett inkább valóban természetes, magas tápértékű termékek kifejlesztésére kellene fordítaniuk erőfeszítéseiket. Könyvében egy fenntartható egészségprogramot javasol.

A könyv méltán népszerű Olaszországban, és nagyon időszerű bárhol, ahol a fejlett ipari társadalommal összefüggő népbetegségek hódítanak.

A szerző célja nem az,  hogy új divatot alkosson. Sokkal inkább szemléletet kíván formálni és azt elérni, hogy vegyük kezünkbe sorsunkat és egészségünket.

Azt javasolja, hogy már a betegségek jelentkezése elött prevenciós céllal egyéni rizikómátrixot állítsunk fel, amely alapján tudatosan alakíthatjuk táplálkozásunkat, életmódunkat, szervezhetjük társas kapcsolatainkat, szabadidőnket.

 

Dr. Ongaro könyve magyarul a Quintess Egészségközpont támogatásával a HVG Könyvek egészséges életmódot hirdető sorozatának harmadik tagjaként jelent meg a közelmúltban.

Fotósarok