Szabadidő magazin - Az ezerarcú Nyírség II.
Szabadidő magazin

Az ezerarcú Nyírség II.

2012. május 26. 19:09 |

Gasztronómiai barangolások Nyírbátor és Érpatak tájain.

 

A hazai ízvilág színes, de mintha ma már megszoktuk volna, hogy vendéglőinkben főleg a rántott húsok jelentik a választékot. Aki azonban valódi nyírségi, népi  ételsort kíván megízlelni, annak bízvást ajánlható a nyírbátori Kakukk Étterem.

A meghívott újságírókat Rácz Mihály étteremvezető fogadta, a Nyírség Turizmusáért Egyesület alelnöke. A konyha specialitásaiból összeállított menüben az előétel és a főfogás között Krúdy kedvenc levese, szabolcsi töltött káposzta cinke hagymával került asztalra. Majd mindezt megkoronázta a dióban forgatott almás palacsinta. A pazar kínálathoz még némi pálinka is tartozott, de programunkban még Érpatak is szerepelt, a Zsindelyes Pálinkafőzde és Kóstolóház megtekintése, ahol díjnyertes eredetvédett pálinkák és további kulináris élvezetek várják az idelátogatókat

Az érpataki községháza falán emléktábla hirdeti Móricz Zsigmond nevét, aki itt is járt élménygyűjtő kőrútja során.

A hely mai nevezetességét a pálinkafőzde adja.  Az elnevezés egyben utal a Szabolcs -Szatmár- Bereg megyei tájegységekre jellemző tetőfedési hagyományokra is. A látogatók itt megismerkedhetnek a pálinkafőzés fázisaival, a gyártó és palackozó üzemrészek munkájával. 2009-ben  új beruházást eszközöltek. Ennek révén  két pálinkafőzési technológia alkalmazásával lehetőség nyílt a kapacitás megkétszerezésére.

2012 áprilisában a Superbrands Magyarország Szakértői Bizottságától elnyerték a vezető hazai márkáknak járó Magyar Brands Díjat.

A Zsindelyes Kóstolóház a pálinkatúrák színhelye, mely egyben főzdemúzeumként is szolgál. Maga a ház a Zsindelyes tanyán egykor épített cselédházak mintájára, egypitvaros jelleggel, de már eszázadi építészeti megoldásokkal kialakított. A tető fazsindelyből készült, az udvaron búbos kemence üzemel. Ebben készülnek a hagyományos ételek, mint a töltött káposzta, a sült csülök, vagy a kacsamell.

A vendégek egyben pálinka kóstoló részesei lehetnek a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.  számos egyedi termékeiből, az ágyas,- szőlő,- bió-, mézes pálinkákból, törkölyökből, a zsindelyes meggy misztikumból.

Itt kerül megrendezésre évről évre a nagy népszerűségnek örvendő Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál, immár hatodik alkalommal 2012 szeptember 1.-től.

Sütő József

 

Fotósarok