Szabadidő magazin - Magyar Ízek Vására és Gasztropiac
Szabadidő magazin

Magyar Ízek Vására és Gasztropiac

2013. március 4. 15:57 |

Levestől az édességig. Kulináris szenzációk: őstulok kolbász és szalámi.

Március 8-10. között 120 termelővel és  kulináris újdonságokkal várja az ínyencségek kedvelőit az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac. A Millenáris B épületét immáron ötödik alkalommal keresik fel a magyar konyha szerelmesei,  akiknek a szervezők izgalmas ujdonságokkal szolgálnak. 

Az előző vásárokhoz hasonlóan most is a különlegességeké a főszerep, ilyen például a tejszínes fokhagymás folyami rák csavarttésztával forgatva, vagy a tökmagolajos, petrezselymes, chilis nyakkendőtészta. A Gasztropiac kibővült termékkínálattal és tematizált ételcsoportok köré rendezett Gasztropontokkal várja az érdeklődőket.. Olyan ínyencségeket és különleges fogásokat is megkóstolhatunk idén, amelyeket a rohanó életmód mellett talán nincs lehetőségünk elkészítenia A Gasztropontokon praktikus sétáló-tálkákban szervírozzák a különlegességeket, amelyeket így nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatók.

Az érdeklődők közel százhúsz magyar termelő és tizenöt tematikus stand kínálatából választhatnak, többek között kolbászok, sonkák, sajtok, levesek, főzelékek, pörköltek, tészták, friss halak, tőkehúsok saláták és szendvicsek szerepelnek a vásári termékek között.

Igazi szenzációnak ígérkezik a magyar szürkemarha ősének tekinthető őstulok kolbász és szalámi. A négyszáz éve kihalt állat genetikai állományával szinte tökéletesen megegyező Heck-marhából mindössze hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az őstulokból készült húskészítményeket.

A tavasz beköszöntével egyre több zöldség és gyümölcs fogyasztására nyílik lehetőség. A vásárra kilátogatóknak mindenképpen érdemes megkóstolniuk a zelleres almássalátát füstölt fürjtojással, vagy a színes káposztasalátát házi joghurttal és szürkemarhavirslivel. A húsimádóknak kacsamell cézársaláta, a sajtok szerelmeseinek pedig salátát kínálnak kézműves magyar sajtokkal és diószórással a saláta Gasztroponton.

Inyenceknek ajánlott a tejszínes céklafőzeléket malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzeléket bélszínrolóval, a csicsóka-krémlevest rozscipóban tálalva, valamint a bajai halászlevet grillezett pontytejjel.

A hagyományos magyar konyha és a korszerű gasztrofilozófia találkozásának eredménye, hogy teljesen új formában készülnek el hazánk szimbolikus ételei. Ilyen a tanyasi csirkepörkölt mini túrógombóc körettel, a vörösboros szürkemarhapörkölt házitarhonyával és a harcsapörkölt júhtúrós puliszkával. A mini-fogások mellé kiváló magyar borokat és pálinkákat kínálnak majd kísérő gyanánt.

„A jegyárakat a tavalyiakhoz képest csökkentettük - mondta el Pap Krisztián, a MIKSZ vezérigazgatója.  Reméljük, hogy az idei vásáron az idősebb korosztály mellett a fiatalok érdeklődését is sikerül felkeltenünk, hiszen szeretnénk, ha hozzájuk is eljutna a gasztrofilozófiánk lényege.”

A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint a facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak az érdeklődők.

Fotósarok