Szabadidő magazin - Pálinka és program
Szabadidő magazin

Pálinka és program

2009. október 28. 19:46 |

A kitüntetett Agárdi Pálinkafőzde termékei felfedezőútra csábítanak az ízek és illatok ezerarcú világába.

Az Agárdi Pálinkafőzde szeretne kulturális programok helyszíneként is a turizmushoz kapcsolódni. Terveik szerint a magyarországi kultúrintézetek lehetséges programhelyszíneként venne részt az adott ország kultúrájának népszerűsítésében. Havonta két alkalommal szerveznek kultúresteket, melyek keretein belül kiállítás, zenei, irodalmi programok is szerepelnek, remélve, hogy a kiváló Agárdi Pálinkák kóstolása és mesterszakácsuk remekeinek fogyasztása közben a lehető legteljesebb élményben lesz része az idelátogatóknak.

Az Agárdi Pálinkafőzde a sport népszerűsítésében is szerepet kíván vállalni: A látogatócentrumban országos sport, vagy világméretű sporteseményhez kapcsolódóan beszélgetéseket, találkozókat szerveznek majd sikeres sportolókkal, sportemberekkel.

A televízión követhető Bajnokok Ligája labdarúgó mérkőzéseket a Pálinkafőzde Látogatócentrumban is nézhetik itt a vendégek, szakkommentátorként esetenként Tamási Zsolt a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia igazgatója, az utánpótlás-nevelés szaktekintélye vállal majd feladatokat.

Januárban készül el az éves program, mely a honlapon lesz olvasható. Az Agárdi Pálinkafőzdében különböző tematikájú klubokat szerveznek majd, és  az Agárdi Pálinka-híveinek, bérletként kedvezményekre jogosító törzsvásárlói kártyát bocsátanak ki.

Az Agárdi Pálinkafőzde továbbra is részt vesz a Torkos Csütörtök és a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor és Pálinkafesztiválon. Az Agárdi Pálinkafőzde hagyományos fesztiváljára a július első hétvégéjén tartott Cigánymeggyfesztiválra minden kedves érdeklődőt  idevárnak.

 

 A Legközelebbi program idén: november 2-án a Pálinkás Töklámpás Este, azt követően november 12-én pedig a Márton napi libavacsorára kerül sor, ahol a Pannonhalmi Apátsági Pincészet mutatkozik be, a Márton napról pedig Hortobágyi T. Cirill OSB a Pannonhalmi Főapátság perjele tart előadást.

Részletek a honlapon a www.agardipalinka.hu oldalon.

 

 

Az Agárdi manufaktúra pálinkái izgalmas felfedezőútra csábítanak az ízek és illatok ezerarcú világába. Hogy a kaland igazán feledhetetlen legyen, az ide látogatók nem csupán a teljes Agárdi kollekciót kóstolhatják végig, de kemencében sült szezonális finomságokkal is jóllakhatnak. A konyha remekeit -  csakúgy, mint a pálinkák esetében - az ízek, illatok utolérhetetlen harmóniája mellett a tradíciók és a minőség határozza meg. Agárdon ezért mindig frissen készülnek a fogások, melyek  a méltán népszerű szakácsmester, Feind János tudományát dicsérik.

 

Az Agárdi Pálinkafőzde megnyitása óta folyamatosan fogadja a pálinkakészítés és a tradicionális gasztronómiai élmények iránt érdeklődő látogatókat.  A Látogatócentrumkban -előzetes bejelentkezés alapján - 50 főt tudnak színvonalas körülmények között, személyre szabott menüajánlattal vendégül látni. Konferenciák, összejövetelek, kulturális rendezvények és szakmai továbbképzések lebonyolítása mellett baráti társaságokat is szívesen látnak. . Lehetőség van Főzde-látogatásra, ahol a pálinkakészítés folyamatát követhetik nyomon. A Főzde hétköznapokon 9.00 - 17.00 óráig, szombaton 9.00 - 16.30 óráig látogatható, és kiskereskedelmi vásárlásra is ekkor van lehetőség.

 

Az Agárdi Pálinkák sokrétűségét bizonyítja, hogy az ételek pácolása, párolása, sütése, főzése során és természetesen azok ízesítéshez felhasználható.

Az őszi, téli időszak ételei közül az ilyenkor gyakran készített vadételekhez például nagyon jól kapcsolhatók az erdei gyümölcsökből készült pálinkák, többek között az Agárdi Vadszeder pálinka, az Agárdi Kökény pálinka és az Agárdi Erdei meggy pálinka. Az Agárdi Pálinkafőzde Látogatócentrumában a vendégek körében kedvelt vadétel például a Kökény pálinkával pácolt, serpenyőben sült szarvasbélszín-szeletek gesztenyeraguval, sütőtökpürével, vagy a Vadszeder pálinkával pácolt vaddisznósült vörösboros szedermártással, burgonyafánkkal.

Márton naphoz közeledve a libából készült ételeknél előszeretettel használnak pácoláshoz Agárdi Birspálinkát, Muskotályos szőlő pálinkát. Az Érlelt almapálinkával, Barrique szilvapálinkával locsolt  hús is különleges zamatú. A vendégek körében népszerűek a Birs pálinkával pácolt roston sült libamájszeletek, vagy az Érlelt almapálinkával ízesített póréhagymás almapürével, vagy a Szilvapálinkával locsolt agyagedényben sült libacomb Körtepálinkával ízesített birsalmás párolt káposztával.

 

A karácsonyi ünnepkör hagyományos ételei közé tartoznak a halételek, a pontyból, harcsából, süllőből készült finomságok. A Paulaner-sörpárlattal ízesített harcsapaprikásunk kemencében sült juhtúrós galuskával a konyha egyik legkedveltebb fogása. A halételek esetében, így a harcsapaprikás elkészítésekor is, ízfokozóként az elkészítési folyamat utolsó két percében, már a tűzről levéve teszik bele az Agárdi Sörpárlatot. Halételek készítéséhez remek párosítás még a Sörpárlaton kívül az Agárdi Muskotályos szőlőpálinka is.

A kemencében sült újévi malac Érlelt almapálinkával locsolva a páratlan íz harmóniával ajándékozza meg fogyasztóját.

Fotósarok