Szabadidő magazin - Kézműves Magyar Ízek Vására
Szabadidő magazin

Kézműves Magyar Ízek Vására

2013. október 27. 20:30 |

Teritéken a hazai vadak és halfajták. Főzőverseny.

November 8-10. között a budapesti Millenáris B épületében 180 kiállító várja majd a látogatókat. A mostani rendezvény alkalmából egy 30 termelőből álló nem mindennapi szabadtéri vásárt is berendeznek a szervezők, ahol a húskészítmények mellett vad és hal különlegességeket is vásárolhatnak az érdeklődők.

 

Magyarországon közel 90 fajta hal található meg, de ebből az átlagfogyasztó alig ismer párat, halfogyasztásunk pedig messze elmarad az EU átlagtól. Hazánk vadászati nagyhatalomnak számít, évente ugyanis 250 ezer vadat ejtenek el. Magyarország a lőtt vad mennyisége és minősége terén is az elsők között van, vadhús fogyasztásában viszont az utolsók közt kullogunk. Ennek egyik legszembetűnőbb oka a rossz minőségben rejlik: szinte csakis előre csomagolt, mirelit vadhúshoz lehet hozzájutni. Tőkehús formájában Magyarországon a háziasszonyok zöme nem tud vadhúst venni.

„Halfogyasztás tekintetében sereghajtók vagyunk az EU-ban, hiszen a 22 kg/év átlaghoz képest itthon 4,2-4,5 kg halat fogyasztunk átlagosan évente. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a vadász szezon alkalmával a vad és a hal lesz a mostani vásár középpontjában. 180 kiállító lesz a rendezvényen, ez azt jelenti, hogy eddig ez a legnagyobb vásár. A B épület előtt is berendezünk egy kültéri piacot, ahol húskészítmények mellett vad és hal különlegességeket is vásárolhatnak az érdeklődők.” – mondta el Pap Krisztián, a rendező Magyar Delikátesz Kft. ügyvezetője.

 

A szervezők évről-évre megújítják a Kézműves Magyar Ízek Vásárát. Az immár hatodik vásár középponti témája a vad- és halhús lesz. A Millenáris B épületét már kinőtte a rendezvény, ezért az épület előtti szabad területen egy nem mindennapi 30 standból álló szabadtéri húspiacot is berendeznek a szervezők. Itt bárki megkóstolhatja a szürkemarha, mangalica, szarvas és pisztráng különlegességeket is. A kültéri piac mellett a B épületben, a vásár területén 150 kiállító által előállított több mint 5000 íz (mézek, lekvárok, szörpök, sonkák, sajtok, pálinkák, fűszerek és tejtermékek stb.) várja az eredeti magyar és határon túli magyar különlegességek iránt érdeklődőket.

 

„Mindig is a magyar gazdaság segítése, a magyar élelmiszer ipar és a tradicionális magyar ízek népszerűsítése és a magyar termelők segítetése lesz a célunk a rendezvénnyel. Sokuknak az is nagy segítség, hogy a vásárt látogató több ezer vendégen keresztül komoly bevételhez és vásárlói bázishoz jutnak.” – hangsúlyozta Pap Krisztián.

 

Most novemberben a kedvezőbb jegyárak mellett újításként a látogatók 300 Ft-os kuponok formájában a vásáron is levásárolhatják a belépő árát. A rendezvényről bővebb információ a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, a www.magyardelikatesz.hu oldalon és a facebook.com/magyarizek közösségi oldalon található!

Most először egy különleges főzőversenynek is otthont ad a rendezvény, amire a sportolók és a sajtó munkatársai mellett vasárnap látogatói csapatok is jelentkezhetnek.

A 6. Kézműves Magyar Ízek Vására idén közel 180 kiállítóval várja az érdeklődőket november második hétvégéjén a Millenáris B épületében. A vásár minden napján egy különleges főzőverseny ízesíti a rendezvényt. November 8-án, pénteken a sajtó munkatársaiból álló társaságok tehetik próbára magukat a bogrács mellett, szombaton a sportolói csapatok főznek. A harmadik napon, november 10-én vasárnap pedig a látogatók közül bárki jelentkezhet, aki kedvet kap a vad- és halkülönlegességek elkészítésére.

Vasárnap 12 csapat szállhat ringbe az első helyezettnek járó, 100 000 Ft értékű Magyar Delikátesz ajándékcsomagért. A második díj egy 60 000 Ft értékű, míg a harmadik díj egy 40 000 Ft értékű Magyar Delikátesz ajándékcsomag. A csapatok maguk dönthetik el, hogy a bográcsban vadat vagy halat készítenek el a versenyen. Minden eszközt és az alapanyagokat – ideértve a fűszereket is – a szervezők biztosítják.

A csapatoknak egy feladatuk van: kitalálni, mit szeretnének elkészíteni, megtalálni hozzá a legjobb receptet, összegyűjteni a legjobb barátokat, szakácsokat és elkészíteni az ételeket. A zsűri - Prohászka Béla mesterszakács vezetésével - nemcsak az ízekre figyel majd, hanem az ötletes és kreatív tálalást is pontozza.

A látogatói főzőversenyre november 5-én 14:00-ig jelentkezhetnek a csapatok a rendezvény honlapján, a http://kezmuvesmagyarizekvasara.hu/fozoverseny/ oldalon. Itt minden információt megtalálnak a nevezéssel és a versennyel kapcsolatban.

 

 

Fotósarok