Szabadidő magazin - Kézműves sörfőzde
Szabadidő magazin

Kézműves sörfőzde

2013. december 15. 16:26 | Dobi Ildikó

BigFoot a magyar piac újdonsága

Új kézműves sörfőzde a magyar piacon: a BigFoot

A sörkedvelő közönség örömmel veszi a 21. század kibontakozó kézműves sörkultúráját, aminek igényét a nagy sörgyárak tömegtermelése már nem elégít ki. Idén három új sörfőzde alakult meg. A most közönség elé lépett új cég szakít a német láger sörök uralmával, helyette felsőerjesztésű nedűket kínál. Az alsó- ill. a felsőerjesztés az élesztő viselkedésétől függ a hordóban: felemelkedik, vagy lesüllyed az aljára. A felsőerjesztéssel a sörmesterek nagyobb kreativitásra kapnak teret. Ilyeneket készítenek az ősi amerikai, angol és belga főzdék. A palackokon az amerikai gengsztervilág nosztalgiáját árasztják a címkék designjai.

Pikó András műsorvezető a Tűzoltó utcai Élesztő című romkocsmában mutatta be a legújabb kézműves sörfőző mestert, a domonyi Branda Gyulát, a BigFoot Sörfőzde tulajdonosát, egykori sportolót és hatféle új főzetét. A BigFoot igazán „kézen fekvő” elnevezés, mert Branda Gyula 51-es méretű lábon jár. A pályán segítette Gyenge Zsolt, a féltestvére, a már bejáratott fóti Hopláger főzde üzemvezetője. A sörös gengsztervilág megidézésében részt vett Vásárhelyi István, a barna porter sörhöz illő csokis-kávés Vanilla Crack megalkotója és Bart Dániel újságíró, a Főzdefeszt szervezője, a Magyar Sörgasztronómiai Egyesület megalakítója, aki megalkotta a sörvirágos költészet nyelvezetét. Gasztronómusként szakít a hagyományos sörkorcsolyákkal, mint a virsli vagy a csülök, finomabbakat és könnyebbeket ajánl a söriváshoz.

A domonyi főzde egyelőre hatféle sörénél a magyar ízléshez közelebb álló fajtákat kísérleteztek ki, de bárhol a világban is megállnák a helyüket. Tiszta alapanyagokat használnak, mint malátát, komlót, élesztőt és jó minőségű ivóvizet. Branda Gyula bejárta a 90-es években indult hazai sörfőzdéket, majd Angliában tanulmányozta a mesterséget, ahol szívesen meg is mutatták neki a fogásokat. Célja a minőségi áru, nem pedig az olcsó sör. A palackok üzleti ára 650-950 forintig terjed. Jelenleg kapható egyes romkocsmákban és a dohányboltokban. Remélhetőleg később az áruházláncokban is.

A Brand Ale frissítő, maláta központú, szűrt sör 4,5%-os alkoholtartalommal – ahogyan minden gengszter kezdi az estét. A Silver Street világos búzasör, Weihenstephen élesztővel készült búzamalátából és pilzeni malátából. Szűretlen, 5,4%-os, selymes ízű. A Razzia sötét, testes búzasör négyféle pörkölt malátával. Harmonikus íze megnyugtatja a razzia után a gengszterek idegeit. A Chicago a korai 20. század ízeire emlékeztető, vörös színű sör aromás komlókkal – maga a habkönnyű züllöttség. Al’e Capone, amit a híres gengszter még nem ihatott az 1920-as évek amerikai szesztilalma miatt. Ötféle malátából és frissítő komlóillattal balzsamosan keserű ízű – jobban megnyugtat, mint a revolver súlya.

Az Alcatraz Porter sötét, testes, kissé édeskés prémium sör, 5,6%-os, dominál benne a müncheni maláta – andalítóan elringat.

A domonyi Bigfoot Sörfőzde csak külföldi alapanyagokkal dolgozik, ugyanis magyar földben a szárazság és a túl sok napsütés nem kedvez a komlónak, a sörélesztő a németektől érkezik.

Fotósarok