A gasztronómia ünnepe
A francia konyhát, az étkezés művészetét mutatja be.
2010-ben a francia gasztronómia felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára, ezért 2011 óta minden évben szeptember 4. hétvégéjén megrendezésre kerül a gasztronómia ünnepe. Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia és annak rituáléi illetve külalakja egyedülálló. 2010-ben első alkalommal fordult elő, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos kulturális örökséget vett fel a listájára.
Az étkezés a francia identitás része, amely hozzájárul a világ kulturális sokszínűségéhez. A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik.
Az ínyenc étkezésnek van egy tiszteletben tartandó sorrendje:
aperitiffel kezdődik, melyet az előétel majd a hal vagy húsétel követ, eztuán a sajt és a desszert következik és végül egy emésztést elősegítő itallal végződik..
A gasztronómia ünnepe nemzeti, ünnepélyes esemény, mely jól illusztrálja a francia gasztronómia gazdagságát és változatosságát. A Zene Ünnepének népszerűségén felbuzdúlva hasonló sikereket remélnek ennek a különleges eseménynek is, mely Franciaország szerte kerül megrendezésre és a francia konyhát, a termékeit és az étkezés művészetét hivatott ünnepelni. Az esemény elősegíti a találkozást, a tapasztalatok megosztását és kedvet csinál a jó hangulatú, családias főzéshez.
A franciák 95 %-a véli, hogy a gasztronómia a nemzeti identitás része! Naponta átlagosan 96 percet szánnak ételeik elkészítésére és elfogyasztására és 55 %-uk családjukkal vagy barátaikkal közösen költik el a napi étkezésüket.
A 2015-ös gasztronómia ünnepének témaköre: kreativitás és merészség. A gasztronómiai alkotás két olyan jellemzője, melyek segítségével eredeti, sajátos gasztronómiai kreációk születhetnek az új területek felfedezésével egyidejűleg.
Minden évben a francia és külföldi séfek egyaránt készülnek egy-egy hagyományos recept megújításával, mely elérhető és letölthető lesz a rendezvény hivatalos oldalán (link a cikk jobb oldalánál). Idén főként a női séfek állítják össze ezt a különleges receptgyűjteményt (Recettes de chef), köztük a védnöknő Anne-Sophie Pic is.
Több,mint 2000 ínyenc program várja az érdeklődőket:
- Rennes-i Gourmand Fesztivál, lényege, hogy a termelők és a séfek összefogó munkáját mutassák be (Marché des Lices).
- Az elzászi Strasbourg, Colmar és Mulhouse utcai főzőprogramokkal várja az érdeklődőket és lehetőség lesz találkozni a helyi vendéglátós szakemberekkel is.
- Limoges ad otthont a Festival Toques et Porcelaine rendezvénynek (Porcelán Fesztivál), mely a terítés művészetét, a minőségi konyhát és a porcelánokat ünnepli.
- Aki Rouen-ba látogat, részt vehet a "Weekend saveurs et couleurs culinaires" (Kulináris ízek és színek hétvégéje) rendezvényen, illetve kóstolókon az Eure-i, az Yvelines-i és a Val d’Oise-i helyi termelői piacokon.
- Bouches du Rhône megye többek között St Rémy de Provence, Aix en Provence, Aubagne és Cassis területén kínál gasztronómiai programokat a helyi piacok, termelők szervezésében, ahol a gyerekek is találnak majd érdekes időtöltést.
- Dole városa (Jura) gourmand sétákat szervez, hogy az emberek jobban megismerhessék a helyi specialitásokat és alapanyagokat.
- "Fantastic Picnic" rendezvény: Burgundia folyóinak és csatornáinak mentén, kastélyokban... rendezik meg ezt a felejthetetlen programot! Megkóstolhatóak a burgundiai specialitások.