Édes Művészet
Íz és látvány egysége. 14.Cukrász Junior Világbajnokság a FOODAPEST-UKBA kiállításon.
A 2010. -ben először együtt rendezi a HUNGEXPO Zrt. az UKBA és a FOODAPEST kiállításait.
A február 21-25. között sorra kerülő kiállítások komoly múltra tekintenek vissza,
Szintén újdonság, hogy 2010-ben részlegesen a nagyközönség felé is nyitnak a kiállítások, hiszen az első és az utolsó nap, azaz február 21-e vasárnap és február 24-e szerda közönségnap lesz, amikor a belépőjegy árak a szakkiállításokon megszokott árszínt alatt maradnak.
Az első FOODAPEST-UKBA kiállítás szakmai kísérőrendezvényei közül a legjelentősebb a Cukrász Junior Világbajnokság, ahol Brazíliától Japánig 12 ország 17 versenyzője méri össze tudását, és a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny, amit szakácsolimpiaként is szoktak emlegetni. .
Nagy megtiszteltetés, hogy Gabriel PAILLASSON, a Cukrász Világkupa alapítója jelezte, hogy meglátogatja az UKBÁ-t és a Cukrász Junior Világbajnokságot.
A 2010-es világbajnokságon 12 ország fiatal versenyzői kápráztatják el a szakma képviselőit és a nézőket egyaránt. Minden versenyzőnek eszközökkel teljesen felszerelt munkaállomás/box áll a rendelkezésére, melyekben a versenyfeladatokhoz szükséges összes munkafolyamat elvégezhető.. A munkaállomások/boxok előtt a nézők tribünről követhetik az eseményeket, kivetítők segítségével. A versenyt ismert műsorvezető végig neves gasztronómiai szakemberek segítségével kommentálja. A versenyen a szakma érdeklődése mellett nagyszámú látogató várható, hiszen a cukrászat, azon belül is a cukrász artisztika rendkívül látványos művészeti tevékenység is egyben. Az új nemzetközi cukrászati trendek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az íz mellett a látványra. A design elemek harmóniájának üzenete, mondandója, témája van, egyre több versenyt szerveznek irányított témaválasztással a nemzetközi porondon.
Cukrász termékversenyt is rendeznek, valamint kiállítás nyílik Kopcsik Lajos többszörös olimpiai bajnok, Guiness rekorder mestercukrász műalkotásaiból.
A Bocuse d’Or hazai válogatóversenyén 8 magyar mesterszakács vesz részt. A zsűri magyar elnöke Kalla Kálmán mesterszakács, nemzetközi elnöke pedig Charles Tjessem, aki maga is Bocuse d”Or győztes volt korábban.
A világversenyek mellett mozgalmas és aktív programsorozattal, szakmai fórumokkal, workshopokkal, például a SIAL d'Or Nemzetközi termékverseny hazai zsűrizésével, a közönség bevonásával zajló Bor és Piac borteszttel, a hazai élelmiszerpiac versenyképességéről szóló előadásokkal egészül ki a program.
A programokról, aktualitásokról részletes információt található a www.ukba.hu illetve a www.foodapest.hu internetes oldalakon, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének honlapján (www.cukraszat.net).