Szabadidő magazin - A magyar zsidó konyha
Szabadidő magazin

A magyar zsidó konyha

2017. november 1. 17:58 |

Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel

 

„Egy kultúrát sokféle szempontból lehet vizsgálni, de a konyhaajtóból nézve látjuk a legjelentősebb képet.” Ez az elv vezette Körner András tollát, a 390 oldalas a vallási szokásokat, az életmódot és a jellegzetes gasztronómiát bemutató kultúrtörténeti mű megírásakor.

A bevezetőben idézi Gil Marksot, aki szerint az ételek az egyéni  és csoportos emlékezet legidőtállóbb része.

Újdonság, hogy  bemutatásra kerülnek  a török hódoltság ideje alatt kialakult népszokások  és beigazolódik, hogy az első jiddis szakácskönyv 1854-ben Pesten került kiadásra.

 

 

A könyv megírásához az indíttatást a családi emlékek adták, a dédmama még gót betűs feljegyzései, anyja fennmaradt receptjei. A korabeli étkek és az életmód bemutatása révén az olvasó szinte személyes kapcsolatba kerülhet a múlttal. A II. világháborút követő időre vonatkozóan azonban megnehezült a gyűjtőmunka, az eltűnt, meggyilkolt emberek tárgyai, feljegyzései  is megsemmisültek.  

Az 1945 előtti anyagokat közel 200 kép egészíti ki  A szerző sokoldalú megközelítésben tárja fel a múlt hagyományait, a  vallási és népszokásokat, az egyező és eltérő vonásokat, az ünnepi asztal jellegzetességeit, az étkezés és vendéglátás korabeli illemszabályait. Az olvasó megismerkedhet az ételek elkészítésének módozataival is. A zsidó konyha egyben részévé vált a különböző irányzatokat magában foglaló magyar konyhának. A kölcsönhatás révén hagyományos zsidó ételek váltak a magyar fogyasztók körében is népszerűvé.

Külön fejezet foglalkozik a zsidó gasztronómia tükröződésével neves hazai írók, így Ady, Pap Károly, Kiss József,  Ignotus, Molnár Ferenc , Krúdy műveiben.

A kötet végén közölt függelékben megtalálható az 1945 előtti szakácskönyvek bibliográfiája, az idézett receptek részletes listája is.

A régi receptgyűjtemények a családi hagyomány fontos hordozói s egyben letéteményesei egy kulturális tradíciónak. Egy letűnt világról mesélnek, összekapcsolnak a múlttal és a gyökereinkkel.

 

Corvina Kiadó

 

Fotósarok