Szabadidő magazin - Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál
Szabadidő magazin

Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál

2018. március 14. 14:59 |

Tokaj-Hegyalján

 

2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz.

 

 

A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény szándéka, hogy lehetőséget adjon arra, hogy bárki kipróbálhassa, hogyan kell sajtot készíteni vagy éppen hegyaljai mézből mézeskalácsot sütni.

A rendezvények mellett fontos szerepe van Tállya életében a 400 éves Szirmay kúria épületében kialakított Oroszlánosnak, ami közösségi térként is funkcionál. A hotel étterme a hegyaljai gasztronómia egyik alapköve, ahol a tállyai asszonyok kockás füzetéből megismert receptek mellett a legmodernebb trendek szerinti fogások is megjelennek. Az Oroszlános alapító tagja volt a Slow Food Tokaj Conviniumnak, szívügye a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata. Tullner Csaba séf a különleges gasztronómiai élmények felelőse és a bor-étel párosítások avatott szakértője. Az épület alatt 70 méteres történelmi borospince és egy hozzá tartozó kandallós kóstolóterem húzódik, ahol az Oroszlános saját szőlőterületeiről, a Márton Birtok dűlőiből származó birtokborok palackjai sorakoznak. A fesztivál alatt az Oroszlános lesz a helyszíne egy egész napos, oktatással egybekötött BBQ élménynapnak, ahol az előkészítéstől a fogyasztásig bárki megtanulhatja és megtapasztalhatja, milyen a valódi BBQ és hogyan kell természetes faszénből nyert parázs füstjén elkészíteni az igazi barbecue húsokat.



A 3 napos rendezvény helyszínei a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesznek. A nemrég teljes felújításon átesett, egykori nemesi kiskastély, a Maillot kastély exkluzív belső tereiben zajlik majd a termelői vásár, a tetőtéri előadóteremben előadásokat lehet meghallgatni és kiscsoportos workshopokon lehet részt venni, az Oroszlános Borhotel pedig a BBQ workshop és élményprogram helyszíne lesz.

PROGRAM

A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. Az előadások és workshopok helyszíne a Maillot kastély.
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1610508352389882

Március 15. (csütörtök)

14:00 – 17:00      Mesterségek sétája – lovaskocsis túra, melynek során a tállyai mestereket látogatjuk végig / állomások: Kalina Kádárság hordókészítő műhely, Kolyankovszky István Pro Architectura díjas kőfaragó műhelye, Fofrovics Kati néni úrihímzés bemutatója, Tőzsér Anna tűzzománc bemutatója

17:00 – 19:00      Táncház a Parapács Zenekarral, a 2012-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategóriájának győztesével (Maillot kastély)

19:00 – 22:00      Vacsora az Oroszlános Borhotelben

Március 16. (péntek)

10:00 – 18:00      Kézműves termékek vására (Maillot kastély)

10:00                     Előadás / Ismerkedés a gyógy-és fűszernövények világával / Leskó Füveskert (Maillot kastély)

11:00                     Workshop / Gluténmentes péksütemények készítése / Kalina Pékség és Dia Wellness

12:00 – 18:00      Borbár a tetőtérben – bemutatkoznak a tállyai családi pincészetek: Hollókői Pincészet, Dudovics Pincészet, Rózsa Pincészet, Szalóczi Pincészet

13:00                     Workshop / Mézeskalács díszítő workshop a Csudaíz Mézeskaláccsal

14:00                     Előadás / A borissza bőr kalandja Tolcsván / előadást tart a Helia-D Herba-kastély kincseiről Somogyi Krisztina

15:00                     Workshop / Helia-D tokaji aszús expressz kozmetikumkészítés workshop a Helia-D Herba-kastéllyal / vezeti: Somogyi Krisztina

15:30                     Előadás / Hegyaljai termelői sajtok - előadást tart Rácz Miklós

16:00                     Workshop / Szappankészítés a Hegyaljai Szappannal

16:00                     Workshop / Pálinka kóstoló a Szóráth Pálinkaházzal / vezeti: Badics Kata okleveles pálinkamester / 5 pálinka kóstolása: gönczi barackpálinka, vadbirs pálinka, furmint szőlőpálinka, sárgamuskotály szőlőpálinka, érlelt tokaji aszútörköly pálinka

17:30                     Előadás / Édes emlékek a szerencsi csokoládégyártásról / előadás csokikóstolással, filmekkel

19:00 – 22:00      Vacsora az Oroszlános Borhotelben

21:00                     DJ az Oroszlános pincetermében


Március 17. (szombat)

10:00 – 14:00      Kézműves termékek vására

10:00                     Előadás / Mézes Gergő Méhészete

13:00                     Előadás / Chili Hegyalján / Paprika Panna

7:00 – 21:00        Egész napos BBQ élménynap az Oroszlánosban oktatással


RÉSZTVEVŐ MANUFAKTÚRÁK ÉS TERMELŐK:


Hegyaljai Szappan (Mád)

Szóráth Pálinka (Tállya)

Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)

Mézes Gergő Méhészete (Vizsoly)

Ízes Örömest Lekvárium (Tokaj)

Gönci Pálinka (Gönc)

Majoros István Kerek-perec (Erdőhorváti)

Csudaíz Mézeskalács (Pálháza)


Paprika Panna chili termékek

Hegyaljai Kézműves Sajtok - Rácz Miklós sajtjai (Újcsanálos)

Pásztor Sajt (Taktaszada)


Hegyalja Éléskamrája sütemények (Tokaj)

 

Fotósarok