A gasztronómia ünnepe
A francia konyhát, az étkezés művészetét köszöntik
A francia gasztronómia 2010-ben került fel az emberiség szellemi, kulturális öröksége listájára. 2011 óta minden év szeptember negyedik hétvégéjén kerül megrendezésre a francia gasztronómia ünnepe.
Idén az eseményre szeptember 21-23-án kerül sor. A nevét összevonják a tavaszi "Goút de France/Francia ízek ünnepével. A 2018-as esemény tematikájának középpontjában az öt érzékszervünk áll. A "Street Food" a friss alapanyagokat, jellegzetes termékeket emeli fókuszba.
A gasztronómia ünnepe nemzeti esemény, mely illusztrálja a francia étkezési kultura gazdagságát és változatosságát. Az esemény teret ad egyben a kostolóknak, vásároknak, főző bemutatóknak országszerte.
Az étkezés a francia identitás része. A gasztronómia lényege a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmoniájában, a fogások megválasztásában, a borok és ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és a terítésben rejlik.
Az ínyenc étkezés sorrendje: aperitiffel kezdődik, melyet az előétel, majd a hal vagy húsétel követi. Ezután a sajt és desszert következik és az itallal végződik.