Szabadidő magazin - Jégkrémek tesztje
Szabadidő magazin

Jégkrémek tesztje

2010. június 10. 18:49 |

Húsz termékből kilenc kiváló

A Kosár magazin júniusi számában a nyár egyik slágerét, a jégkrémeket tesztelte. Összesen húsz termék vizsgázott, közülük 9 kiváló, 7 jó, 3 közepes 1 pedig még megfelelt minősítéssel. 

 

A termékeket úgy válogatták össze a szakértők, hogy a legkülönfélébb ízesítések és bevonók kerüljenek terítékre. A csoportosítás alapját a Magyar Élelmiszerkönyv* szolgáltatta.

 

Sajnos tejjégkrémmel nem találkoztunk. Ez a csoport a jégkrémek krémje, az ízesítő anyagokon kívül, kizárólag tej alapanyagot használhatnak fel a gyártáshoz. Vásároltunk négyféle tejes jégkrémet: itt az előző csoporthoz képest a gyártáshoz nemcsak tejet, hanem tej eredetű fehérjét is felhasználhatnak. A leggyakoribb a "jégkrém" csoportba tartozó termékek sora. Ez esetben a fehérje és a zsiradék eredetére nincs kikötés, tehát lehet keményített növényi zsír, növényi eredetű fehérje is. A vizes jégkrémeknél igen változatos a termékek sora, ekkor sem zsiradékot, sem fehérjét nem használnak.

 

A vizes jégkrémek csoportjának győztese (Fruttare) 7 százalék ananászt tartalmazott. Ebben a csoportban találkoztak bírálóink a leggyengébb minőségű termékkel (Klorolki Narancs és eper ízű jégkrém), amelynek ízében leginkább a víz, illetve jég dominált.

A "sima" jégkrémek mezőnyében hatan (a Grandessa két, valamint a Magnum Gold, a Regal Delight, az Algida és a Cornetto egy-egy terméke) kiválóan szerepeltek.

A tejes jégkrémek első helyezettje szintén egy Grandessa lett, de egy Sport jégkrém ugyancsak kiváló minősítést kapott.

 

Megnéztük az árakat is, ezek alapján a Grandessa három terméke és a Regal Delight tűnik a legjobb választásnak.

 

* A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a jégkrém pasztőrözéssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel, hűtött állapotban végzett habosítással, ezt követő fagyasztással készült, esetleg díszített, kiegészítő anyagokkal ellátott, csomagolt termék, amelyet kemény, fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak.

 

Fotósarok