Szabadidő magazin - Olasz kávékultúra
Szabadidő magazin

Olasz kávékultúra

2020. január 29. 20:28 |

Régiók variációi

 

 

Megújult termékcsaláddal indítja az évet a Nespresso: az Ispirazione Italiana kollekció 9 kávéját olasz városok és az adott régiókra jellemző pörkölési- és kávézási hagyományok inspirálták - így megkóstolhatjuk, milyen többek között egy Róma, Firenze, Palermo vagy akár Genova városa által ihletett Nespresso kávé. A kávécsalád két új kapszulával is gazdagodik, melyek Velence és Nápoly kávékultúráján keresztül varázsolják otthonunkba Itália hangulatát.

 

 

A Nespresso története több mint 30 évvel ezelőtt egy egyszerű, de forradalmian újszerű ötlettel kezdődött, aminek alapgondolatát az olasz Luigi Bezzera 1901-ben feltalált espresso kávégépe adta, amelynek hála később a baristák képesek voltak egyenletesen és gyorsan, crema-réteggel borított kávét, espressót készíteni. Az espresso gépek elterjedése új szintre emelte a kávéfogyasztást, így mára már Olaszországban négy csészéből hármat otthon fogyasztanak el az emberek. A Nespresso kapszulás kávégépei is erre az ötletre építenek, és lehetővé teszik, hogy mindenki otthon élvezhesse a minőségi kávézás élményét.

A megújult kapszulák segítségével megtapasztalhatjuk az olasz kávékultúra változatosságát, hiszen Olaszországban régiónként különböző az ott élők kedvenc kávéja, eltérő pörkölést és ízprofilt kedvelnek: megfigyelhető, hogy minél délebbre megyünk, annál sötétebb a pörkölés, és több Robustát tartalmaz a kávékeverék is. Az Ispirazione Italiana kínálatban olyan espressók és ristrettók szerepelnek, amiket a kávérajongók akár egy napsütötte teraszon is kortyolgathatnának a Földközi-tenger partján, élvezve a helyi kávépörkölő mesterek kreativitásának és évszázados tapasztalatának eredményeit.

A Nespresso megújult kávékínálata és a keverékek új elnevezése érzékletesebben idézi fel az egyes kávékat ihlető helyi kávékultúrát. Mindegyik kávé más-más régió ízeit és hangulatát hordozza, így a két vadonatúj íz, az Ispirazione Napoli és az Ispirazione Venezia is. A pörkölés során fontos változások történnek a kávészem belsejében, amelyek meghatározzák a kávé savasságát, keserűségét és aromáját. Minden egyes olaszországi nagyváros saját, komoly múltra visszatekintő pörkölési eljárással rendelkezik, amelyek megkülönböztetik őket a többi régiótól. Az Ispirazione Venezia kapszulát például kiegyensúlyozott aromák és harmonikusan karamellás jegyek, míg az Ispirazione Napoli kapszulát sűrű, krémes és intenzíven kakaós ízvilág jellemzi.

“Ha minőségi kávéról van szó, akkor az emberek többségének elsőként Olaszország jut az eszébe. Az olasz kávé az északi részen található kikötővárosok gazdagságának és technikai fejlettségének köszönhetően vált ikonikussá. Több mint 30 éve már, hogy kávészakértőkből álló csapatunk elkezdte összeállítani a sokszínű és nagy hagyományokra visszatekintő olasz kávékultúrát idéző kínálatunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan kollekciót alkottak meg, ami nemcsak hűen tükrözi a Nespresso sikertörténetét, hanem azt is lehetővé teszi, hogy vásárlóink otthonukban ugyanolyan stílusú kávékat készíthessenek, mint amit egy olasz kávézóban kapnának” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete.

 “Az olasz konyha végtelen sokszínűsége nyújtja számomra a legnagyobb inspirációt. Szenzációs alapanyagaik egyszerű feldolgozása folytán, a lehető leginkább engedik érvényesülni azok természetes ízeit, ezt a gyakorlatot pedig én is szívesen alkalmazom a pizzáim készítése során. Az olasz gasztronómia szólhat a tűpontos kifinomultságról, de én a rusztikus, egyszerű, vidéki ételei miatt rajongok érte. Ez a sokoldalúság tette olyan gazdaggá az olasz kávékultúrát is, amibe az Inspirazione Italiana kollekció által mostantól az itthoni kávérajongók is mélyebb betekintést nyerhetnek. Minden olasz város sajátossága, hogy lakói meg vannak győződve róla, hogy náluk készül a legjobb kávé. És az igazat megvallva, mindnek igaza is van!” – mondta Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico pékség és a Bomboloni fánkozó tulajdonosa.

Képtalálat a következőre: „nespresso olasz”

Fotósarok