Húsvéti finomságok
2021. március 30. 17:54 |
Szlovéniában
Az ünnep Szlovéniában is egyúttal az ünnepségek és a gasztronómiai élvezetek ideje.
A hamvazószerdán kezdődő böjt idején, amikor nem lehet hús az asztalon, elődlegesen a káposzta, fehérrépa, bab kap főszerepet.
Húsvétkor az ünnepi asztalt olyan csemegék dominálják mint a torma, sonka, keményre főtt húsvéti tojás (színes tojás) és potica. A kenyér is megtalálja az utat az asztalhoz. Specialitás az édes kenyér a Gorička régióban, Bela Krajinában egy különleges töltelékke ajánlják.
Fedezze fel a szlovén húsvéti ételeket. Kezdje egy hagyományos húsvéti reggelivel, amely jellemzően húsból, tormából, kenyérből vagy poticából és természetesen a pirhi néven ismert festett kemény tojásból áll. És egyszerűen ki kell próbálni a sütőben sütött sonkát is.
Egy nagy ebéd után is az édesszájúak mindig helyet találnak a poticának, egy finom hagyományos süteménynek, amely minden szlovén ünnep része. Potica nélkül nincs húsvét
A Potica kétségtelenül az ünnepi asztal középpontja. Ennek a tipikus szlovén péksüteménynek különféle töltelékei lehetnek, de a legjellemzőbb a diós potica.