„Budaörsi őszibarack”
Uniós oltalom alatt
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Budaörsi őszibarack” felkerüljön az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.
A „Budaörsi őszibarack” termőterületei Budapest délnyugati területeit, illetve több, Budapesttől délnyugatra fekvő település területét foglalják magukban.
A régióban termesztett őszibarack illata intenzív, íze pedig édes, zamatos és aromaanyagokban gazdag. Minősége a termesztési kultúrának és a helyi szakemberek tudásának köszönhető. A budaörsi régióban termesztett őszibarackfajták a XIX. század végéig visszanyúló őszibarack-nemesítési hagyomány eredményeként jöttek létre.
A szaktudásnak napjainkban is meghatározó szerepe van a „Budaörsi őszibarack” termesztésében, mivel a gyümölcsfán fejlődő őszibarackot kézzel ritkítják az érés folyamán, és az érett gyümölcsöt is kézzel szedik.
A Bizottság döntésének megfelelően a „Budaörsi őszibarack” bekerült a már oltalom alatt álló 1610 élelmiszer-termék jegyzékébe, mely az eAmbrosia adatbázisban található.