Szabadidő magazin - Van-e még magyar fűszerpaprika ?
Szabadidő magazin

Van-e még magyar fűszerpaprika ?

2010. november 3. 16:40 |

Tesztvizsgálat alatt a fűszerpaprika és a paprikakrémek.

 

Az IPM őszi nagy tesztjében a magyar konyhához nélkülözhetetlen fűszerpaprika került górcső alá. Harminc különböző fűszerpaprikát és paprikakrémet vizsgáltak rendkívül részletes analitikai módszerekkel. A mintákat kizárólag a nagy bevásárlóközpontokban vásárolták. A 2004-es botrányokhoz képest a helyzet sokat javult, csupán a termékek 15%-a bizonyult rossz minőségűnek vagy az egészségre ártalmasnak.

Mit árulnak a multik?

Számszerűsítve: egy termékben a növényvédőszer-maradék, kettőben a baktériumok száma volt túl sok, egyben pedig az ártalmas kadmium mennyisége haladta meg az egészségügyi határértéket. Tesztünkben alig találtunk olyan terméket, amely maradéktalanul megfelelt volna az elvárásoknak, szerencsére legtöbbjüknél a csomagolással és az őrlemény színével volt probléma. Ismét azt látjuk, hogy a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok az ásványvizek és a mézek mellett a fűszerpaprikában sem tartják fontosnak a vásárlók egészségét.

 

Van-e még magyar fűszerpaprika?

Gyakorlatilag eldönthetetlen, hogy a csomagokban mennyi a külföldi (kínai, vietnami, szerb stb.) paprikaőrlemény, mert a gyártók kérésre sem voltak hajlandók elárulni a százalékos arányt. Ezt megtehetik törvényesen, mert az utóbbi években a magyar paprikát védeni hivatott jogszabályok egyre engedékenyebbekké váltak, ami bizonyára nem a véletlen műve. Becslésünk szerint jó minőségű, valóban magyar fűszerpaprika csak elvétve található ezekben az üzletekben.

Nincs szükség eredetvédelemre

A termőhelyeken végzett kutatásaink eredménye az lett, hogy a fűszerpaprika-piac egyik jelentős szereplője sem érdekelt az uniós eredetvédelemben, csupán abban, hogy nevezzük a terméket hungarikumnak, kapjanak a cégek sok állami támogatást, de senki ne ellenőrizze, hogy valóban magyar termék kerül-e a zacskókba. Meglepőnek találtuk azt is, hogy a Gazdasági Versenyhivatalt nem igazán érdekli, hogy a fűszerpaprika-feldolgozás több mint 90%-a már egy kézben van.

 

Fotósarok