Szabadidő magazin - Mautner Zsófi: A falusi konyhám
Szabadidő magazin

Mautner Zsófi: A falusi konyhám

2023. december 12. 17:54 |

Négy évszak a konyhában.

 

A vidék hagyományos  gasztronómiai világába  kalauzol el Mautner Zsófi legújabb könyve. Az Alföld  szívéből köszönti olvasóit. Közelebbről nagyszülei kunmadarasi  családi házából, ahová a jelenben egyre gyakrabban tér vissza. Az itteni élmények adtak számára indíttatást a jellegzetes vidéki életmód és gasztronómia máig továbbélő hagyományainak bemutatására

 

 

 „A falusi konyhám”  szakácskönyvében a tradicionális falusi konyha kulináris titkait adaptálja a mai modern konyha választékába.

Nem véletlen, hogy a bevezetőt követően képben, szövegben az örök csirkepörkölt receptje fogadja az olvasót, a régi és az új konyha továbbélő kapcsolódása jelképeként.

Receptjei az évszakok változását követik.

Tavasszal a zöld levelek különféle megmentésére és a kamilla kulináris felhasználásának sokféleségére hívja fel a figyelmet.

A nyári receptek kiegészülnek a befőzés készítésének rejtelmeivel.

Az őszi menü sorban a levesek és a multifunkcionális krémek kapnak főszerepet.

A téli kínálatban a káposztafélék elkészítésének variációi mellett régi falusi receptek kapnak helyet, kiegészülve a karácsonyi desszertasztal édességeivel.

Külön fejezet foglalkozik a falusi konyha tárgyai bemutatásával, Majer Kitti tollából.

A modernizáció és a tradíciók egymás mellett élése okán a vidéki konyhaszekrények polcain együtt sorjáznak különböző korokból származó  tárgyak, melyek meghitté varázsolhatják a mai konyhák hangulatát.

A kötet csodás ételfotóit Erdőháti Áron készítette, a portréfotók és a címlapfotó Csibi Sziliva munkája.

Szerkesztő: Bohus Csaba.

XXI. Század Kiadó,  2023

 

Fotósarok