Tiszta konyha, tiszta kéz
A biztonságos ételkészítés receptje kánikula idején
A hőség által bekövetkező egészség ártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a napi bőséges folyadékfogyasztás. A környezetünkben elszabaduló mikróbák elleni védekekezés aranyszabálya: mindig tartsuk tisztán a konyhát és a kezünket. Gondot kell fordítani a húsételeket alapos átfőzésére is.
Fontos ügyelni az élelmiszerek gyors lehűtésére. Húsokat, tejet 5 C fok alatt, zöldséget, gyümölcsöt 10-15 C fokon tartsuk a hűtőszekrényben. De 2-3 napnál tovább itt sem kívánatos az élelmiszerek tárolása. Igazolt tény, hogy az ételmérgezések többsége otthon, a háztartásokban következik be.
A hőség idején napi 2-4 liternyi folyadék fogyasztása kívánatos. Ihatunk csapvizet, de a boltokban kiváló ásványvizekből válogathatunk. A palackozott - különösen a csendes, széndioxidmentes- vízeket lehetőleg ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig. Palackozott természetes ásványvíz vásárlása esetén a címkén feltüntetett adatok közül különösen figyelni kell a víz ásványi anyag tartalmára.A nagy folyadékvesztességgel járó időszakban a 20-200 mg/l nátriumtartalmű vízek fogyasztása lehet előnyös.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal információi a tudatos fogyasztók tájékoztatását szolgálják.