Szabadidő magazin - Egy csipetnyi Európa
Szabadidő magazin

Egy csipetnyi Európa

2011. január 25. 19:27 |

Sülve-főve. Családi gabona nap a Mezőgazdasági Múzeumban

Ismerje meg Európa ízeit egy időben az Észt Nemzeti Múzeum és a portugál Portimão-i Múzeum látogatóival! A kiállítás alkalmával nemcsak 9 európai ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is. Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Ha kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, nemzetenként eltérő felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el hozzánk!

 

 

Az elképzelés lényege egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól. A 9 uniós ország múzeumai ezen tárlat segítségével szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani. Tájékoztatást adunk a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a környezetre és az éghajlatra.

 

Az országok valamennyien egy-egy különböző termékeket választottak bemutatásra, de mindegyik mögött hasonló volt motiváció. Hagyomány, szimbolizmus, büszkeség, tudás és export - főként ezek szolgáltak minden egyes választás alapjaként. Az elmúlt három év leforgása alatt a résztvevő múzeumok munkatársai Svédországban, Szlovéniában és Skóciában találkoztak azzal a céllal, hogy eszmecserét folytassanak a tárlattal kapcsolatos ötleteikről és terveikről. Az eredmények egyetlen kiállításba tömörültek, melynek koordinálását és kilenc példányban történő elkészítését a svéd Munkamúzeum végezte.

 

A tárlat mind a 9 országban egy időben kerül bemutatásra 2011. január 26. és augusztus 31. között. Ennek kiegészítéseképpen az egyes múzeumok részletesebben is bemutatják a saját országuk számára választott élelmiszercikket.

 

A búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati- és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

 

 

A projektben résztvevő múzeumok és választott termékeik:
Észt Nemzeti Múzeum, Észtország: burgonya
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyarország: gabona

Munkamúzeum, Svédország: tej
Munkások Múzeuma, Dánia: sertéshús
Országos Mezőgazdasági Múzeum, Cseh Köztársaság: sör
Portimão-i Múzeum, Portugália: olívaolaj
Skót Halászati Múzeum, Skócia: hal
Szlovén Műszaki Múzeum, Szlovénia: méz
Werstas-i Finn Munkamúzeum, Finnország: kenyér

 

A programról bővebben:
www.atasteofeurope.eu

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

 

A kiállítás megtekinthető: 2011. január 26. – augusztus 31.

 

Nyitva tartás:
2011. március 6-ig:
kedd-péntek 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap

2011. március 8-tól:
kedd-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap

 

 

A kiállítás az Európai Unió Kulturális Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

Sülve-főve. Családi gabona-nap

 

 

Az Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe c. kiállítás nyitórendezvénye

 

2011. január 29. 10-17 óráig

 

 

Szívesen sütne dísztésztát? Kipróbálná milyen a molnárlegény élete? Ha szeretne különleges étkeket kóstolni, szalmakalapot készíteni, vagy bepillantani a liliputi malom birodalomba, itt a helye! Az „Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe" című kiállításhoz kapcsolódó családi napon mindenki elkészítheti saját kunkorgóját, magképét vagy mézeskalácsát. Megismerkedhetnek a növény kalandos történetével, a Gabona Teremben pedig kiderül, hogy mi fán terem a gabona!

 

 

Ízelítő a programkínálatból:

 

Szalma klub

Hagyományos szalmafonó technikák bemutatása tanítása, szalmatárgyak készítése: hajtű, kunkorgó, szalmakalap, kalászos aratódíszek, jelvények, állatkák, borona, szívecske, Szent Brigitta keresztje.

 

Nagy magkép projekt

A projekt keretében egy óriás képet készítünk el különböző magvak felhasználásával. A program keretében természetesen mindenki maga is elkészítheti majd saját, hazavihető, magokból kirakott képét.

 

„Mástészta"

Hagyományos tésztakészítés
A gabonákat sokféleképpen elfogyaszthatjuk, főzött magként és őrleményéből készült tésztaként is. A program keretében megismerkedhetünk a különböző, hagyományos levestésztákkal, amelyek tájegységenként, ételek szerint szinte végtelen számú változatosságot mutatnak.

Dísztészta sütés
A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje közreműködésével a helyszínen úgynevezett halott, élesztőmentes tésztából, különböző díszes, a falra is kihelyezhető tésztaképeket készíthetnek majd a tésztakészítésben már jártas, vagy még járatlan péklegények és leányok.

Mézeskalácssütés
Mézeskalácsot napjainkban leginkább csak a karácsonyi ünnepek tájékán készítünk, de ne feledjük, e finom, édes, színes, díszes, tükrös sütemény, a régi vásárok, búcsúk egyik legfontosabb eleme, igazi vásárfia! Nem árt idejében megtanulni elkészítésének fortélyait!

Ezt gyúrd össze!
Víz+só+liszt = gyurmaanyag, amelyből nem csak díszes tárgyakat, hanem ezen a különleges napon molnár mesterbélyegeket is készíthetsz! Ha szeretnél valódi molnárlegénnyé válni, nincs más dolgod, mint végigjárni vándorkönyveddel a kiállítás állomásait, megválaszolni a kérdéseket és átvenni a molnár szakmai okleveledet!

 

Ne aludjál, lisztes molnár! - Interaktív programok

A magtól a kenyérig
Az óránként induló interaktív tematikus játék keretében a gyerekek dalok és mondókák kíséretében megismerkednek a kenyér elkészítésének valamennyi fázisával, a mag elvetésétől kezdve annak learatásáig, őrléséig és a tészta meggyúrásáig. A játék végén a kóstoló sem maradhat el, hiszen a résztevők a Fejedelmi Pékek langallóiból falatozhatnak.

Az leszel, amit megeszel!
Drámapedagógiai műhely Wellisch Maya drámatanárral

Lisztes molnárok és molnárnék játszóháza
A játszóház az óvodás és kisiskolás gyermekek számára nyújt önfeledt kikapcsolódást. A játszóházban megismerkedhetnek a gabona méréséhez, tárolásához, feldolgozásához kapcsolódó tevékenységeket, vagyis szitálhatnak, őrölhetnek, lisztet, búzát pakolhatnak tála, zsákba.

Gabonakaland - A gabona ezer éve
A múzeum történeti kiállítását végigjárva időutazáson vehetünk részt, ahol megismerkedhetünk a különböző korok gabona-feldolgozási és -fogyasztási hagyományaival.
Az útvonal fontosabb állomásai: honfoglalás előtti időszak, honfoglalás kora és középkor, reneszánsz és törökkor, 18-19. század.

Liliputi malom-birodalom
Tudta-e, hogy Magyarország a 19. században malom-nagyhatalom volt? Budapest 18 malma a világ elsőszámú gabona feldolgozójává tette az országot. A kiállítási tereket végigjárva számos malom modellel találkozhatunk.

 

Gabona Terem, ahol a tudás megterem

Lépjen be a gabonafélék csodálatosan gazdag világába, ismerje meg a Gabona(B)irodalmat és a Gabona-Babonákat, a gabona biológiáját és történelmét, énekeljünk, játsszunk, mert a gabona maga az élet!

 

Gasztro-programok

● Pékáruk vására a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje Kemence Pékség közreműködésével

● Honfoglaláskori és középkori gabona ételek

Sós gabonás ételek: lestyános zöldséges köles kása, medvehagymás hajdinakása, savanyúkáposztás árpakása

Édes gabonás ételek: gömbőcke (tönkölybúzadarás, mézes, gyümölcsös gömbőc), lekváros zabkása, mézes-mákos búza, csíramálé

● Ital kínálat: köleses sör, ciberelé

 

További programok

tárlatvezetés az „Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe" című kiállításban 10 és 14 órától

hazai gabona nemesítők kiállítása
● táplálkozási tanácsadás
● vásár (biotermékek, magvak, csírák stb.)



Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

 

Nyitva tartás:

2011. január 29-én 10-17 óráig

 

Jegyárak:
Alap belépőjegyek:

felnőtt: 1000 Ft
diák (6-14 év) és nyugdíjas: 500 Ft
családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek): 2500 Ft

Érvényes: a Perec-jegynél nem említett valamennyi programra, illetve a múzeum időszaki és állandó kiállításainak megtekintésére.

 

Perec-jegy (0-100 év): 100 Ft/ fő/ állomás
A Perec-jegy a következő kézműves foglalkozásokon való részvételhez szükséges belépő:
Szalma klub három állomása (külön jegy/állomás); Hagyományos tésztakészítés; Dísztészta sütés; Mézeskalácssütés; Ezt gyúrd össze!

 

Alapjeggyel látogatható programok:
Magkép készítés; A magtól a kenyérig, Lisztesmolnárok és molnárnék játszóháza; Gabonakaland - A gabona ezer éve; Liliputi malom-birodalom; Gabona Terem, ahol a tudás (meg)terem; Gasztro-programok; Szakmai kiállítók standja; Táplálkozási tanácsadás; Tárlatlátogatás; Vásár.

 

Fotósarok