Szabadidő magazin - Nyitott Porta Napok 2025
Szabadidő magazin

Nyitott Porta Napok 2025

2025. június 27. 16:17 |

Agroturizmus

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg
kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között, és kalauzolja el az érdeklődőket a
vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia
világába.

 

A programsorozat Nyitott Porta Napok néven idén debütál.


Helyi termék kóstolók, porta túrák, kézműves foglalkozások és még ezernyi élmény vezeti
végig a vendégeket az agroturizmus változatos kínálatán! Tájról tájra garantált, ingyenes
programok és limitált workshopok közül válogathatnak a vendégek.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egysége, mint arendezvénysorozat szervezője a SAKURA Díjátadó keretében megszervezett sajtótájékoztatón mutatta be a rendezvénysorozatot.
A Nyitott Porták Napja rendezvénysorozat célja az agroturizmus ismertségének növelése, az agroturisztikai szolgáltatók láthatóságának és az élményprogramok elérhetőségének
elősegítése. Emellett kiemelt feladata, hogy támogassa a hálózatosodást és erősítse a helyi
termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, valamint a rövid ellátási láncok fejlődését ‒
mutatott rá a kezdeményezés fontosságára Hubai Imre, az Agrárminisztérium
mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette: a szakmai szervezetek összefogásának
eredményeként már az első évben 4 térség 150 kistermelője nyitja ki portáit.

A Nyitott Porta Napok szakmai együttműködő partnerei: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT), a Kislépték Egyesület, és a Pannon Helyi Termék Klaszter.
A SAKURA-díjat 2024-ben alapította a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a TOYOTA
SAKURA. A díj több egyszerű elismerésnél: a díjban azok az éttermek, termelők és REL
Szervezők részesülhetnek, akik tevékenységük során figyelemmel vannak a helyi értékek
átadására és megőrzésére, a hazai gazdaság támogatására.
A friss, jó minőségű alapanyagokból magas minőségű ételek készülnek, igazi kulináris élményeket nyújtanak az agroturisztikai szolgáltatók.
Az elmúlt években több kistérségben voltak sikeres kezdeményezések a helyi termelők
bemutatására, ezt emeli most a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. országos szintre.


A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:
 augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
 szeptember 20-21. – Sváb-sarok
 szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld
 október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig

Ahány tájegység, annyi féle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.
Mi várható a portákon? Csak néhány példát kiragadva a rendezvénysorozatból:
 Közös tökmagolaj pörkölés, préselés és kóstolás
 Illóolaj készítése friss gyógynövényekből
 Zöldségek fermentálása
 Kovászos kenyér készítése
 Bio malom élményprogram
 Látogatás és kóstolás a híres szatmári szilvalekvárból készült derelye manufaktúrában

A Nyitott Porták száma folyamatosan bővül, friss programokért látogasson el a
www.facebook.com/nyitottportanapok oldalra!


Forrás: Herman Ottó Intézet

 

Fotósarok